Gruzja to prześliczny kraj usytuowany na pograniczu Europy oraz Azji.

Gruzja to przepiękny kraj znajdujący się na pograniczu Europy oraz Azji. Kuchnia gruzińska jest tymczasem znana na całym świecie. Jest nie tylko smaczna ale także treściwa i bardzo aromatyczna. Duży wpływ na to mają przyprawy jakie używane są do przyrządzenia posiłku. Do uzyskania wyjątkowego smaku potraw stosowane są przyprawy: olendra, czosnek, kminek, tymianek, rozmaryn, mięta, imbir, szafran, cynamon oraz papryka. Co więcej, bardzo często dania wzbogacane są orzechami włoskimi dzięki czemu pozyskują swój niepowtarzalny smak.

swanska sól

Wartymi uwagi są gęste zupy, w szczególności: adżabsandali – gruzińskie leczo z bakłażana, cukinii, ziemniaka, cebuli, papryki i pomidora, czichirtma – gruziński rosół czy charczo – gruziński gulasz. Do najbardziej popularnych dań głónych możemy śmiało zaliczyć chaczapuri czyli zapiekany placek serwowany z przeróżnymi dodatkami. By poczuć ten niepowtarzalny smak wyśmienitych potraw nie trzeba wyjeżdżać, aż do Gruzji. Możemy wybrać się do jednej z polecanych restauracji, która z wielką przyjemnością przygotuje dla nas pyszne potrawy.